Barack Obama despre importanța cunoașterii istoriei

Barack Obama despre importanța cunoașterii istoriei

Noi, profesorii de istorie din România, nu suntem singuri când pledăm pentru însemnătatea rolului ce ar trebui să revină istoriei în lumea contemporană. Iată ce spune și Barack Obama, președintele S.U.A. (discurs ținut la Nairobi, Kenya, în 26 iulie 2015):

„Trebuie să cunoaștem istoria Kenyei, la fel cum noi, americanii, trebuie să cunoaștem istoria Americii. Toți oamenii trebuie să înțeleagă de unde provin. Dar, de asemenea, noi toți trebuie să ne amintim de ce aceste lecții [ale istoriei] sunt importante. Ne cunoaștem istoria pentru a putea învăța din trecut. Învățăm istoria ca să înțelegem sacrificiile care au fost făcute în trecut și pentru ca, atunci când noi înșine facem sacrificii, să știm că acestea sunt în folosul generațiilor viitoare. Un proverb spune că nu moștenim acest Pământ de la strămoșii noștri, ci îl imprumutăm de la copiii noștri. Cu alte cuvinte, studierea trecutului ne poate ghida spre viitor și [ne poate] inspira să facem mai bine.”

Puteți asculta întregul discurs, unde Obama vorbește despre bunicul și tatăl său, despre învățămintele pe care le-a extras cu privire la istoria recentă și progresul social, despre drepturile oamenilor obișnuiți, despre curajul civic și importanța valorilor naționale, accesând  https://www.whitehouse.gov/photos-and-video/video/2015/07/26/president-speaks-kenyan-people

Categories: Anunțuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *