In memoriam Zoe Petre

In memoriam Zoe Petre

Zoe Petre

(23.VIII.1940-1.IX.2017)

În urma unei suferințe grave, profesorul universitar dr. Zoe Petre, professor emeritus, a încetat din viața, internată în București la Spitalul „Elias”.

Ne-am cunoscut încă din copilărie, la Liceul „Dimitrie Cantemir” din București, unde era elevă cu patru ani înaintea mea. Era deja o elevă eminentă.

Mama ei, profesor de latină, era foarte severă cu noi, ceea ce ne-a prins bine, iar pe fiică a inițiat-o în domeniu.

A urmat secția de limbi și literaturi clasice a Universității din București, lucru care i-a permis accesul direct la sursele literare antice pentru istoria veche a Greciei, în care s-a și specializat.

Ne-am reîntâlnit pe un teren comun, arheologia clasică, unde avea un formator foarte bine calificat care era tatăl ei, academicianul Emil Condurachi. Pe atunci, eram deja legat, înainte de a fi angajat acolo, de Institutul de Arheologie al Academiei Române, unde era director același Emil Condurachi. Acesta era totodată și responsabil al cercetărilor arheologice de la Histria, unde Zoe Petre mergea sezon de sezon.

Cu toate aceste condiții, Zoe Petre a devenit un specialist eminent în domeniu și un profesor universitar excepțional, formator remarcabil prin cursurile și seminariile privind Grecia antică și istoria și arheologia antichității în general.

Iată, așadar, ce eminență am pierdut!

Dumnezeu să o odihnească în pace.

Prof. dr. Alexandru Barnea, prim-vicepreședinte al SȘIR

Categories: Anunțuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *