Victor Gabriel Osăceanu – I.G. Duca, o floare rară în câmpul politicii românești

Victor Gabriel Osăceanu – I.G. Duca, o floare rară în câmpul politicii românești

Victor Gabriel Osăceanu

I.G. Duca, o floare rară în câmpul politicii românești

Alexandria, Tipo Alex, 2014.

Anul acesta în decembrie se vor împlini 135 de ani de la nașterea marelui om politic liberal, o bună ocazie spre a ne aminti de viața și opera sa, evidențiată nu doar pentru că a fost o victimă notorie a extremismului legionar.

Motivele pentru care Duca este celebrat „o floare rară pe câmpul politicii” și un prilej de reflecție pentru toți cei care l-au urmat sunt numeroase și permanent subliniate de autor. Cumpătarea, modestia, respectul pentru banul public, inapetența pentru folosirea funcțiilor dobândite spre a se îmbogăți se asociază credinței adânci în misiunea sa și în spiritul de sacrificiu cărora le-a dedicat viața. Urmărim astfel în cele 200 de pagini ale cărții pe ideologul liberal, gânditor de anvergură format în primii ani ai secolului trecut la Sorbona, pe militantul politic, parlamentar, ministru și pentru o scrută perioadă – prim-ministru, în fine, pe jurnalistul, scriitorul și memorialistul anilor Primului Război Mondial.

După studii de istorie diplomatică și după un eseu despre natura comunismului (Comunismul între utopie și realitate), domnul profesor Osăceanu ne oferă acum o monografie consacrată unui om politic pe nedrept mai puțin cunoscut, întregind alături de colegii săi, Gh. Vlad și F. Iordăchiță, triada autorilor de istorie afirmați în ultimii ani într-un mic oraș teleormănean, la Roșiorii de Vede.

Categories: Anunțuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *