Miles J. Unger – Machiavelli. O biografie

Miles J. Unger – Machiavelli. O biografie

Miles J. Unger

Machiavelli. O biografie

Cluj-Napoca, Editura Eikon, 2013, 427 p.

ISBN 973-757-831-0

Apărută în traducere românească la aniversarea unei jumătăți de mileniu de când era scris unul dintre cele mai cunoscute tratate politice, Principele, cartea este o biografie a autorului Niccolo Machiavelli. Excepționalitatea vieții sale, repetat subliniată în paginile acestei cărți, rezidă în capacitatea de a converti o experiență de politician și diplomat într-o teorie a guvernării a cărei valoare nu a încetat să fie recunoscută până în zilele noastre.

Martor și produs deopotrivă a unei epoci tulburate de mari conflicte, care nu au împiedicat însă o înflorire fără precedent a artei și culturii, el a lăsat dincolo de „opera” sa de funcționar public, mai multe scrieri (în istorie și literatură), dar mai cu seamă capodopera Principele, un tratat politic în care elogiază omul de acțiune lipsit de scrupule, înzestrat cu voință, dar și cu viclenie, singurul capabil să pună capăt fărâmițării și dominației străine în Italia.

Miles G. Unger este un asiduu cercetător al Renașterii italiene, cu deosebire a celei florentine, studiate la ea acasă vreme de mai mulți ani, subiectele sale predilecte fiind Lorenzo Magnificul și, desigur, Machiavelli.

Categories: Anunțuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *