Relu Stoica – Istoricul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Buzău, 1919-2013

Relu Stoica – Istoricul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Buzău, 1919-2013

Relu Stoica

Istoricul Colegiului Național „Mihai Eminescu”, Buzău, 1919-2013

Buzău, Editgraph, 2013.

ISBN 978-606-663-109-9

După 1990 cu deosebire, mulți profesori interesați de istoria locală s-au dedicat cercetării trecutului școlilor în care au profesat o perioadă mai lungă sau mai scurtă, uneori cu excelente rezultate, concretizate în monografii nu numai de valoare documentară. Aproape centenar, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău a făcut în 1969 obiectul unei asemenea investigații. Lucrarea pe care v-o prezentăm, cu un alt autor și cu cincizeci de ani mai târziu, …nu doar continuarea, ci și completarea operei antecesorului. Într-o bună tradiție, istoricul acestei instituții de cultură este segmentat pe trei mari perioade ordonate în jurul celor peste 40 de ani de regim comunist, înainte (1919-1948), în vremea (1948-1989) și evident după (1990-2013), cu toate schimbările pe care le-a cunoscut școala noastră de-a lungul atâtor reforme. Nici școala din Buzău n-a rămas în afara lor și urmărim astfel cum un liceu de fete s-a transformat în școală medie, mai apoi din nou în liceu, pentru ca în anul 2000 să devină colegiu național.

Se adaugă celor de mai sus un documentar cu scurte biografii ale tuturor cadrelor didactice și câteva anexe (directori, secretari șefi, evoluții numerice, absolvenți, etc.), toate completând textul pentru a oferi tuturor celor care i-au trecut pragul școlii ce poartă azi numele marelui poet, bucuria de a se regăsi alături de profesorii și colegii de altădată.

Într-o serie ilustrată în ultimii ani de Nicolae Magiar, N. Ionescu și N. Adafini, care au publicat monografiile școlilor unde sunt titulari, Relu Stoica se mai recomandă încă o dată ca un strălucitor cercetător al trecutului buzoian investigat în instituții și oameni reprezentativi.

Categories: Anunțuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *