Marian Coman – Putere și teritoriu. Țara Românească medievală (sec. XIV-XVI)

Marian Coman – Putere și teritoriu. Țara Românească medievală (sec. XIV-XVI)

Marian Coman

Putere și teritoriu. Țara Românească medievală (sec. XIV-XVI)

Iași, Polirom, 2013, 358 p.

ISBN 978-973-46-3403-3

Într-un moment în care rafturile librăriilor se rup sub greutatea cărților cu subiect istoric și e din ce în ce mai greu să găsești în atâta pulbere filonul de aur, volumul lui Marian Coman este o revelație întru-totul confirmată de publicarea sa într-o colecție prestigioasă la editura ieșeană Polirom.

Este aici locul să lăudăm un autor atât pentru maturitatea cu care abordează tema, cât și prin seninătatea cu care ne convinge că istoria are dreptul la o perpetuă reînnoire. Căci dincolo de ce ne dovedește această carte, esențial mi se pare modul în care o face. Astfel, fiecare capitol se deschide cu o afirmație relevantă, preambulul unei demonstrații, sursele sunt decodate de regulă într-o cheie nouă, istoriografia e chemată să dea seamă fără vreun complex față de autoritățile consacrate, scrierea e limpede, iar concluziile rezumă simplu și eficace.

Nu vrem să vă dezvăluim conținutul, pentru a vă lăsa surpriza întreagă. Să spunem doar că cel ce ne-a făcut să-i citim lucrarea ca pe un best-seller este un om tânăr, cu o biografie academică impresionantă, și deocamdată autorul unei cărți pe care o considerăm fără exagerare un eveniment.

Categories: Anunțuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *