Cătălin Ionuț Florea – Monografia comunei Orbeasca, județul Teleorman

Cătălin Ionuț Florea – Monografia comunei Orbeasca, județul Teleorman

Cătălin Ionuț A. Florea

Monografia comunei Orbeasca, județul Teleorman

Editura Paco, București, 2012.

În 700 de pagini, format mare, 188 de planșe și 10 capitole, ne este înfățișată o monografie aproape completă a unei comune cu trei sate, Orbeasca de Sus și de Jos și Lăceni, de pe Câmpia Găvanu-Burdea, pe valea râului Teleorman, în centrul județului cu același nume.

De la chestiuni generale despre trecut, instituții și persoane, la nenumărate detalii care dau culoare și uneori și miez, e prezentă aici imaginea țării profunde în scurgerea implacabilă a timpului, o parte a societății care își trăiește viața după regulile ei, dar care în același timp vibrează și consumă aspirații identice ale tuturor celorlalți. Să remarcăm totuși că este a treia monografie a unei localități din Teleorman, care vede lumina tiparului în ultimii doi ani, celelalte două fiind recomandate la momentul oportun.

Autorul este încă un om tânăr, dar care are deja la activ realizări valoroase și care, beneficiind după cum înțelegem din prefață de un puternic stimulent din partea colegilor, a investit cu folos pasiune, timp, profesionalism și inteligență pentru a-și celebra locurile de obârșie și identitatea.

Lucrarea a fost distinsă cu premiul „C.C. Giurescu” al Societății de Științe Istorice din România.

Categories: Anunțuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *