Martin McCawley – Stalin și stalinismul

Martin McCawley – Stalin și stalinismul

Martin McCawley

Stalin și stalinismul

Meteor Press, București, 2012, 248 p.

ISBN 978-973-728-492-1

Lucrare didactică (destinată precumpănitor profesorilor, studenților și marelui public), ce abordează o temă de mare interes: cine a fost Stalin și care au fost caracteristicile regimului politic care i-a purtat numele și care a dominat vechea Uniune Sovietică vreme de 30 de ani.

Rama în care au fost așezate temele alese cuprinde o foarte utilă cronologie, un dicționar de personaje importante – unele lichidate de dictator, altele care i-au supraviețuit și n-au ezitat să îl condamne în absența sa – și un glosar de termeni). Substanța volumului e divizată în patru mari capitole: o introducere care pune problemele, așezându-le în consecința Revoluției Ruse și constituirii statului sovietic; o analiză urmărind cele trei mari perioade ale stalinismului – anii ’30, marele război și apogeul (1945-1953); o evaluare și o foarte interesantă culegere de documente.

Scrisă direct și limpede, fără paradă de erudiție, dorind nu doar să informeze, ci să ajute la formarea unei opinii, asemenea cărți ar putea fi produse și în spațiul istoriografiei române, unde din păcate romanțarea sau popularizarea sunt considerate de profesioniști genuri minore, nedemne de atenție.

Martin McCawley este scriitor și jurnalist interesat de istoria SUA și a Rusiei și de originile Războiului Rece.

Categories: Anunțuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *