Mihaela Damean – Personalitatea omului politic Dimitrie A. Sturdza

Mihaela Damean – Personalitatea omului politic Dimitrie A. Sturdza

Mihaela Damean

Personalitatea omului politic Dimitrie A. Sturdza

Cetatea de Scaun, Târgoviște, 2013, 244 p.

ISBN 978-606-537-141-5

Într-adevăr, din galeria marilor lideri liberali, pentru care s-au scris de-a lungul timpului mai multe monografii, lipsea cea destinată lui D.A. Sturdza, poate și datorită vieții sale complicate, nu lipsită de adeziuni entuziaste urmate de opoziții încrâncenate, de succese politice și diplomatice importante, dar și de eșecuri, un personaj incomod și controversat, acceptat și hulit deopotrivă.

D.A. Sturdza, care făcuse în tinerețe studii juridice în reputate universități germane, a fost în egală măsură un specialist cu expertiză solidă (dovadă că a fost utilizat în mai toate ministerele timpului), dar și un politician, uneori cu oportunități contradictorii. A parcurs un lung cursus honorum, atât în Partidul Liberal, căruia i-a devenit președinte (1892-1908), cât și în administrație, unde a fost în mai multe rânduri, inclusiv prim-ministru, și datorită relației privilegiate cu prințul străin Carol I.

Lucrarea de mai sus, la origini o teză de doctorat, este o bună și accesibilă introducere în istoria modernității românești, o restituire utilă care completează un tablou de epocă și conturează o personalitate ale cărei dimensiuni reale – peste hazardul jocurilor politice – sunt evaluate atent și responsabil.

Categories: Anunțuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *