Cătălina Mihalache – Didactica apartenenţei
- Post by: Valentin Maier
- February 9, 2024
- No Comment
Cătălina Mihalache
Didactica apartenenţei. Istorii de uz şcolar în România secolului XX
Iaşi, Institutul European, 2012, 333 p.
ISBN 973-611-830-2
În colecția „Mentalități. Antropologie istorică. Istorie culturală” a uneia dintre cele mai reputate edituri ieșene a fost publicat recent și acest volum, la origini o teză de doctorat. De la început autoarea exprimă câteva teze care se vor dovedi esențiale pentru înțelegerea acestui demers. Istoria de școală (manualul), ni se spune, este altceva decât istoria științifică, obiectivul ei esențial fiind să impună și să facă persistente simbolurile identitare. Dar memoria colectivă nu este numai opera școlii, ci a unei mai largi categorii de formatori de opinie (familia, organizatorii de evenimente, producția de divertisment etc.), ceea ce face ca istoria să se impună și prin generozitatea diferitelor sale istorii care pot interesa publicul și dincolo de mediile educative.
.
Spre a-și duce la capăt demonstrația, un erou – Ștefan cel Mare -, un eveniment – Unirea din 1918 -, și perioada comunistă au fost alese pentru a arăta ce loc au ocupat în programele școlare și implicit în manuale și cum au fost receptate de-a lungul secolului trecut. Analizele foarte detaliate și competente reprezintă incontestabil un model și un subiect de reflecție, mai ales pentru profesorii de istorie și ne determină să fim foarte încrezători în viitorul acestei discipline.
.
Autoarea este cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” din Iași, membru al Filialei Iași a Societății de Științe Istorice din România și de curând membru al secretariatului revistei „Studii și articole de istorie”.