Școala de Vară SȘIR, Târgu Mureș, 21-26 iulie, 2017

Școala de Vară SȘIR, Târgu Mureș, 21-26 iulie, 2017

Societatea de Științe Istorice din România va oferi ca și în anii precedenți 2 burse care vor consta în participarea gratuită la Școala de Vară ce va avea loc anul acesta la Târgu Mureș (subvenție de 500 de lei, acoperind cazarea, masa și activitățile propriu-zise) și care vor fi acordate unui profesor din învățământul gimnazial și unui profesor din învățământul liceal, cu vârsta sub 35 de ani și calitatea de membri ai SȘIR.

Acordarea burselor se va face în urma unui concurs, care va consta în două etape:

1) depunerea pe adresa secretariatssir@gmail.com a unui dosar care să cuprindă: CV, scrisoare de intenție și recomandare a unuia dintre membrii conducerii filialei SȘIR din care face parte, până la data de 25 iunie 2017

și

2) interviu telefonic, în perioada 26 iunie – 3 iulie 2017, ziua și ora urmând a fi comunicate din timp aplicanților.

Mai puțin de o săptămână ne mai desparte de termenul limită și de aceea vă dorim spor la pregătit aplicațiile pentru burse!

***

Ca și în anii precedenți, SȘIR organizează o Școală de Vară care anul acesta se va desfășura la Târgu Mureș în perioada 21-26 iulie 2017, în organizarea Filialei Mureș a SȘIR și a Universității „Petru Maior” din localitate. Tema centrală va fi Marele Război: trăiri, memorii, consecințe.

Programul științific va fi definitivat de un grup de lucru format din prof. dr. Cornel Sigmirean, președintele Senatului Universității „Petru Maior”, prof. dr. Laurențiu Vlad, prorector al Universității din București, conf. dr. Corina Teodor, președintele filialei Mureș a SȘIR, și lect. dr. Andrei Florin Sora, membru al Biroului Național Executiv al SȘIR. Activitățile de formare clasice vor fi îmbinate cu forme interactive de pregătire, incluzând vizite de studiu la diverse obiective din localitate și din județul Mureș.

Participanții la școala de vară, în urma unei evaluări și certificări a competențelor profesionale dobândite, vor primi credite de formare şi dezvoltare profesională.

Taxa de participare va fi de 500 de lei (acoperă cazare 6 nopți începând cu 20/21 iulie, 3 mese/zi, mape & hand-out-uri, activitățile incluse în program; nu se acoperă: transportul participanților până la/de la Târgu Mureș). Suma se va depune prin transfer bancar în contul Societății de Științe Istorice din România, IBAN RO36RNCB0076029411430001, cu mențiunea „taxă de participare la Cursurile de Vară ale SȘIR (Târgu Mureș, 21-26 iulie 2017) pentru dl./dna. ……………., membru al filialei ………. a SȘIR”; copia documentului de certificare a depunerii sumei (sau a viramentului bancar) va fi transmisă prin e-mail în formă scanată pe adresa secretariatssir@gmail.com, iar Secretariatul va confirma prin e-mail înregistrarea participării în limita numărului de 50 de locuri rezervate pentru membrii Societății de Științe Istorice din România.

Data limită pentru plata taxei de participare este 30 iunie 2017.

Membrii filialei Mureș a Societății de Științe Istorice din România, care nu au nevoie de cazare, vor fi scutiți de taxa de participare, urmând să achite doar contravaloarea cheltuielilor directe ce le-ar reveni (acces la diverse obiective în timpul excursiilor, masa etc.).

***

În organizarea Filialei Mureș a SȘIR și a Universității „Petru Maior” din localitate a început pe 21 iulie 2017 Școala de Vară SȘIR cu tema centrală Marele Război: trăiri, memorii, consecințe. La festivitatea de deschidere a Școlii de Vară au luat cuvântul, printre alții, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean (Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş), prof. univ. dr. Bogdan Murgescu (președintele SȘIR, Universitatea din București), conf. univ. dr. Corina Teodor (președintele Filialei Mureș a SȘIR, Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş) și drd. Constantin Bogoșel (Inspectoratul General Județean Mureș).

Au urmat primele prezentări din cadrul Școlii de Vară susținute de prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prof. univ. dr. Cornel Sigmirean și prof. univ. dr. Bogdan Murgescu. După-amiază au urmat două vizite ghidate la Biblioteca Teleki-Bolyai şi la Palatul Culturii.

Festivitatea de deschidere a Școlii de Vară

Prof. univ. dr. Bogdan Murgescu (președintele SȘIR)

Prof. univ. dr. Cornel Sigmirean (Universitatea „Petru Maior” din Târgu-Mureş)

Conf. univ. dr. Corina Teodor (președintele Filialei Mureș a SȘIR)

Inspector Constantin Bogoșel

Participanții la Școala de Vară

***

Școala de Vară SȘIR  a avut loc între 21-26 iulie 2017 în Târgu Mureș și a fost organizată de Filiala Mureș a SȘIR și Universitatea „Petru Maior” din localitate. Tema centrală a fost  Marele Război: trăiri, memorii, consecințe. Școala de Vară a reunit participanți din întreaga țară care au dezbătut subiectele prezentate în numeroasele comunicări științifice ce au fost susținute. Au fost realizate și vizite în Sighișoara și Sovata, și bineînțeles în Târgu Mureș, la mai multe și importante obiective istorice. Școala de Vară s-a încheiat cu acordarea Premiilor SȘIR.

Adresăm pe această cale multe mulțumiri tuturor participanților și în principal organizatorilor, Filiala Mureș a Societății de Științe Istorice din România și Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș pentru că au realizat o Școala de Vară de succes!

Programul Școlii de Vară SȘIR Târgu Mureș 21-26 iulie 2017

Conf. univ. dr. Corina Teodor, președintele Filialei Mureș a SȘIR

Prof. dr. Bogdan Murgescu, președintele SȘIR

Prof. dr. Dumitru Tomoni, vice-președintele SȘIR

Prof. univ. dr. Mircea Dumitru, Rectorul Universității din Bucureşti

Lector dr. Andrei Florin Sora, Universitatea din București

În timpul unei comunicări științifice

Prof. dr. Bogdan Teodorescu, Secretarul General al SȘIR

Cercetător ştiinţific II dr. Ana-Maria Stan, Muzeul Universității „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca

Participanții la Școala de Vară SȘIR Târgu Mureș 2017

Prof. univ. dr. Laurenţiu Vlad (Universitatea din Bucureşti) primind Premiul „Nicolae Iorga” pentru lucrarea: Images de l’identité nationale: La Roumanie aux expositions universelles et internationales de Paris, 1867-1937

Categories: Școala de vară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *