Școala de Vară a SȘIR, Cluj-Napoca, 22-28 iulie 2013
- Post by: Valentin Maier
- February 10, 2024
- No Comment
Societatea de Științe Istorice din România organizează în zilele 22-28 iulie 2013 la Cluj-Napoca, în cooperare cu Universitatea „Babeș-Bolyai”, Școala de Vară Predarea istoriei şi modelarea identităţilor multiple ale tinerilor europeni la începutul secolului XXI.
Activități: 60 de ore de cursuri, seminarii, excursii și alte activități practice
Nr. de credite: 10 credite (certificat de studii postuniversitare, eliberat de Universitatea „Babeș-Bolyai”)
Taxa de participare: 500 lei (RON)
Taxa de participare va fi depusă cu începere de la 1 iunie 2013 în contul Societății de Științe Istorice din România, IBAN RO36RNCB0076029411430001, cu mențiunea „taxă de participare la Cursurile de Vară ale SȘIR (Cluj-Napoca, 22-28 iulie 2013) pentru dl./dna. ……………., membru al filialei ………. a SȘIR”; copia depunerii sumei (sau a viramentului bancar) va fi transmisă prin e-mail în formă scanată pe adresa secretariat@ssir.ro, iar Secretariatul va confirma prin e-mail înregistrarea participării în limita numărului de 50 de locuri rezervate pentru membrii Societății de Științe Istorice din România (pentru acoperirea acestor locuri, solicităm tuturor filialelor să trimită cel puțin 1-2 participanți).
A început Școala de Vară a SȘIR – 2013
Zilele acestea se desfășoară la Cluj-Napoca, într-o ambianță academică oferită de Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai”, școala de vară a Societății de Științe Istorice, ediția 2013. În cele trei zile scurse până acum au avut loc prelegeri ale unor profesori de la universități străine și din țară, workshop-uri și dezbateri, urmate astăzi de o vizită la muzeul Universității „Babeș-Bolyai” și de un tur prin orașul vechi împreună cu istoricul și arheologul Radu Ardevan. Subiectele abordate au vizat atât relația dintre istorie și școală, cât și probleme mai largi cu privire la rolul identităților, culturilor și memoriei în ansamblul societății din trecut și de azi. Cursanții au avut totodată ocazia să descopere peisajul multicultural al unui oraș multietnic și multiconfesional.
Președintele SȘIR, Bogdan Murgescu, alături de coorganizatori: Ioan – Aurel Pop (rector al UBB), Ovidiu Ghitta (decan al UBB), Toader Nicoară (director al școlii doctorale de istorie, UBB)
O parte dintre cursanți
Discutând rolul istoriei locale în școală
Ulf Brunnbauer
Rudolf Gräf
Toader Nicoară
Dietmar Müller
Virgiliu Bârlădeanu
Mihaela Grancea
Sorina Paula Bolovan
La final
După cinci zile care s-au scurs repede în ciuda programului încărcat, dar datorită diversității acestuia și datorită interesului manifestat de participanți, Școala de Vară de anul acesta ne-a lăsat cunoștințe noi, perspective proaspete, imagini inedite și speranța că în anii ce vor urma colaborarea dintre profesorii de istorie din învățământul secundar și cadrele didactice universitare va fi cel puțin la fel de folositoare ambelor grupuri implicate în construirea unui viitor mai bun pentru cunoașterea istorică și pentru societatea românească.
Le aducem și pe această cale mulțumiri co-organizatorilor, mărinimoasele și ospitalierele noastre gazde clujene, profesori și studenți de la Facultatea de Istorie și Filozofie a Universității „Babeș-Bolyai”.