Matei Cazacu și Dan Ioan Mureșan – Ioan Basarab, un domn român la începuturile Țării Românești
- Post by: Valentin Maier
- February 9, 2024
- No Comment
Matei Cazacu, Dan Ioan Mureșan
Ioan Basarab, un domn român la începuturile Țării Românești
Chișinău, Editura Cartier, 2013, 244 p.
ISBN 978-9975-79-807-5
Era de așteptat ca volumul lui Neagu Djuvara, în care era reluată „teoria cumană” cu privire la începuturile statului medieval românesc, să nu treacă neobservată. Succesul de public nu a coincis însă și cu un succes de critică. Inițial, specialiștii s-au arătat reticenți, pentru ca acum, la aproape patru ani distanță, să vină și replica.
Cartea cu titlul de mai sus afirmă încă o dată autohtonia întemeietorului Țării Românești, la al cărui nume bine cunoscut se adaugă și unul creștin, confirmă procesul îndelungat la capătul căruia unirea căpeteniilor oltene în jurul voievodului de la Argeș a marcat nașterea primului stat românesc și subliniază apăsat că prezența cumană a lăsat urme abia decelabile arheologic sau în toponimie și onomastică. Practic, după momentul de grație de la începutul secolului al XIII-lea, când s-au alăturat Țaratului Bulgar și au luptat cu Bizanțul, învinși mai întâi de coroana maghiară și mai apoi de tătari, ei au încetat să mai joace un rol în istorie. La sfârșitul lecturii se poate remarca, așa cum s-a mai spus în aceste zile, că de fapt cartea lui Neagu Djuvara are cel puțin meritul de a fi relansat o discuție care în ultimii ani părea adormită, motiv pentru care autori de toate vârstele s-au aruncat din nou într-o dispută de pe urma căreia istoria nu are decât de câștigat.
Matei Cazacu și Dan Ioan Mureșan sunt doi istorici francezi de origine română, din generații diferite, cu studii la București și la Cluj și o carieră științifică importantă în țara de adopție, unde s-au făcut cunoscuți cu deosebire în lucrări consacrate Evului Mediu românesc, balcanic și occidental.