Masa rotundă cu tema „Memorie și Istorie. Prizonieri teleormăneni în Alsacia și Lorena (1916 – 1918)” (SȘIR, Filiala Alexandria)
- Post by: Valentin Maier
- April 27, 2024
- No Comment
Luni, 22 aprilie 2024, Societatea de Științe Istorice din România – Filiala Teleorman, președinte prof. Elena Ichim, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Teleorman reprezentat de prof. Florin Ștefan, inspector școlar de istorie, a organizat la Centrul Multifuncțional pentru Tineri Alexandria, masa rotundă cu tema „Memorie și Istorie. Prizonieri teleormăneni în Alsacia și Lorena (1916 – 1918)”. Au fost invitați istoricul francez dr. Christophe Woehrle, președintele Asociației „Memoria și istoria mormintelor eroilor români din Franța”, aflată sub patronajul Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei Române, Cavaler al Ordinului Artelor și Științelor din Franța, dr. Sorin Cristescu, cercetător științific III la Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară București, col.(r) dr. Cristian Scarlat, primul director al Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, președintele Asociației „Stindard”, prof.dr. Bogdan Teodorescu, secretarul general al Societății de Științe Istorice din România, profesori de istorie, cadre militare active sau în rezervă, pasionații de istorie.
Momentul de încărcătură emoțională a fost produs de dl Aurel Susai, 76 de ani, nepotul eroului soldat Ion Susai din Zimnicea, regimentul 60 infanterie, al cărui mormânt se află în Alsacia, și Viorel Ioșca, 69 de ani, strănepotul eroului soldat Ene Cucu din Turnu Măgurele, regimentul 60 infanterie, al cărui mormânt se află în Lorena. Cu această ocazie, după 107 ani, descendenții au putut vedea imagini cu locurile unde odihnesc veșnic eroii familiilor lor. Au fost organizate două expoziții tematice cu piese din colecții personale: „Primul Război Mondial în imagini și documente”, colecționar Teodor Săceanu, „Istorie și imaginar – Primul Război Mondial în reprezentări de grafit”, autor Viorel Ioșca. Imnul de stat a fost interpretat de Rebeca Rizea, 8 ani, Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Alexandria.
Cu această ocazie, dl Christophe Woehrle i-a conferit dnei prof. Elena Ichim medalia prin care devine membru al Asociației „Memoria și istoria mormintelor eroilor români din Franța”.
Mulțumiri conf. univ. dr. Andrei Florin Sora, prim-vicepreședintele Societății de Științe Istorice din România, și dr. Manuel Stănescu, director adjunct al Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară București, pentru colaborarea în reușita acestui eveniment inedit prin tematica abordată.