Gheorghe Nichifor – Despre „titoism”, în presa Gorjului
- Post by: Valentin Maier
- February 9, 2024
- No Comment
Gheorghe Nichifor
Despre „titoism” cu aplecare specială asupra prezenței sale în presa Gorjului
Iași, Editura Pim, 2014.
Autorul acestui volum își propune să descopere în presa gorjeană a anilor 1950 consecințele unui veritabil cutremur politic: excluderea din mișcarea comunistă a partidului liderului iugoslav I.B. Tito. În condițiile în care autoritatea Kremlinului era necontestată, această decizie a provocat o firească undă de șoc, ale cărei reverberații s-au transmis ani de zile în propaganda țărilor comuniste „frățești” din Europa, presa de partid întrutotul supusă decidenților politici, preluând și hiperbolizând toate impulsurile primite. De la marile cotidiene la ziarele locale – și publicațiile gorjene nu au făcut excepție – nici o incriminare a lui Tito nu a fost de prisos. De la imaginea „cozii de topor” din lama căruia se scurge sânge și până la „sluga imperialismului american” și a călăului poporului său, într-o „țară în care copiii nu râd”, nefiind decât un singur pas. Deși la data „excomunicării” liderului de la Belgrad la București s-au exprimat și unele reticențe, în cele din urmă și România s-a aliniat campaniei anti-titoiste a momentului. După moartea lui Stalin (martie 1953) și în contextul în care numeroase oportunități ale vecinătății au devenit imperative, relațiile politice s-au detensionat treptat, Tito a fost reevaluat și excesele propagandei acelor ani au fost date treptat uitării.
Atât prin îndepărtarea sa de la unele dogme staliniste, cât și prin politica sa de nealiniere sau de timpuria sa deschidere spre Occident, Iugoslavia a continuat să fie un miraj pentru conaționalii noștri, abia anii prăbușirii statului federal balcanic dovedindu-i fragilitatea și inconsistența.
Gheorghe Nichifor, care semnează această carte, își sporește o dată cu trecerea anilor propria bibliografie, care expune de fapt un cert program de cercetare. Astfel, după ce a realizat mai multe monografii ale unor personalități gorjene semnificative, el a descoperit în presa locală un izvor de inspirație pentru reconstituirea vieții cotidiene, inclusiv în măsura în care aici se reflectă spiritul timpurilor mereu schimbătoare.