Florin Iordăchiță – A fost mareșalul Ion Antonescu manipulat de Hitler?
- Post by: Valentin Maier
- February 9, 2024
- No Comment
Florin Iordăchiță
A fost mareșalul Ion Antonescu manipulat de Hitler?
Alexandria, Editura Tipo Alex, 2013.
Dincolo de acest titlu care pune o întrebare în fond retorică, am găsit o carte remarcabilă care se străduiește să așeze o personalitate foarte controversată în lumina adevărului, urmărind ceea ce este esențial, dincolo de patriotismul și integritatea mareșalului, ambele incontestabile: modul de gândire, viziunea și aspirațiile celui ce a condus singur România vreme de patru ani într-una dintre cele mai complexe desfășurări de forțe politice și militare din întreaga istorie. Ori analiza autorului, pe cât de corectă, pe atât de necruțătoare, este că, fascinat până în ultimul ceas de Hitler, încrezător în toate promisiunile și lingușelile sale, Ion Antonescu a implicat România complet nepregătită într-un război de o mare dificultate și complexitate, cu o armată care își perpetua deficiențele de la Carol I la Carol al II-lea, toate acestea mult sporite și de lipsa unei adevărat coeziuni sufletești între elite și poporul de țărani care-i îngroșa rândurile.
Capitolele lucrării urmăresc detaliat deciziile lui Antonescu, de la intrarea în război în vara lui 1941 până la 23 august 1944. Dacă aderarea la Axă și implicarea țării în războiul anti-sovietic i se par autorului cărții absolut inevitabile, tot ce a urmat implică o mare responsabilitate, care apasă greu la judecata de pe urmă a mareșalului. Misiunea României, ni se spune, era să anihileze bazele sovietice din Transnistria și de la Odessa, după care participarea la război s-ar fi putut face cu un mic corp expediționar, evitându-se uriașele pierderi omenești. Lipsit de perspectivă și incapabil să înțeleagă toate eventualitățile, Ion Antonescu este condamnat implacabil – a fost un criminal de război.
Colegul nostru de la Roșiori – Teleorman, unde profesează la Colegiul Național „Anghel Saligny” este la 40 de ani doctor în istorie, bursier la Ierusalim și la o universitate japoneză și iată, acum, autorul unei cărți tulburătoare, care și-ar merita cu prisosință un tiraj generos și cât mai mulți cititori.