Expoziția „Război și Pace în Balcani”

Expoziția „Război și Pace în Balcani”

Război și Pace în Balcani

ARCUB, Hanul Gabroveni, Sala Coloanelor, Str. Lipscani nr. 84 – 90

Expoziție deschisă până pe 15 mai 2015.

Expoziția prezintă lucrările a cinci fotografi care au surprins momentediferite  ale Primului Război Mondial, precum și imagini din viața cotidiană din Balcani, în perioada 1914 – 1918. De la aceștia ne-a rămas o serie de fotografii care prezintă imaginea unui teatru de război aproape necunoscut până acum. Americanul Lewis Hine a fotografiat copii care au căzut victimă în acest război. Un alt american, Ariel Varges, a surprins diferite momente de viață în Salonic, după debarcarea trupelor Antantei. Rusul Sampson Tchernoff a surprins în imagini retragerea armatei sârbe prin munții Albaniei. Doi fotografi anonimi, membri ai trupelor germane respectiv franceze, au fotografiat viața de zi cu zi în vreme de război, în Balcani, precum și crimele de război îndreptate împotriva populației civile. 

Pornind de la douăsprezece filme de scurt metraj, istorici renumiți din opt țări diferite ne ajută să înțelegem efectele Primului Război Mondial asupra Europei de Sud-Est. ”Din punct de vedere strategic, cheia pentru Primul Război Mondial se găsește în Balcani”, afirmă Mischa Glenny. ”În Balcani a fost vărsat mult sânge. Despre aceste lucruri există foarte puține însemnări.” În Germania și Franța și-a pierdut viața aproximativ patru la sută din populație. În Balcani aceste cifre se situează mult mai sus – înspăimântător de sus.

Oameni nevinovați care trăiau în satele din zonă au fost executați ca formă de măsură represivă împotriva acțiunilor partizanilor; orașe întregi au fost depopulate, iar populația acestora a fost dusă la muncă silită; sute și mii de oameni au fost dezrădăcinați violent sau omorâți. Milioane de oameni au murit ca urmare a alimentației deficitare și a bolilor, și-au pierdut patria sau au devenit orfani. Pe lângă scurtmetraje, „Război și Pace în Balcani” cuprinde o expoziție de fotografie, un catalog și un program educațional pentru elevi.

Un eveniment organizat de Goethe-Institut în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București.

***

Regizorul grec Andreas Apostolidis a realizat, din materiale originale de arhivă, un film documentar pe tema „Război și pace în Balcani“. Filmul analizează experiențele populației civile din țările balcanice, unde războiul – spre deosebire de vestul Europei – s-a dezlănțuit la sate și orașe. După film va avea loc o discuție cu istoricii Bogdan Murgescu și Bogdan Popa. Documentarul a fost realizat cu sprijinul British Council, al Uniunii Europene și al arhivelor internaționale.

Un eveniment organizat de Goethe-Institut în parteneriat cu ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Categories: Anunțuri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *