Congresului Național al Istoricilor Români, 25-28 august 2016
- Post by: Valentin Maier
- February 10, 2024
- No Comment
În perioada 25-28 august 2016 s-a desfășurat la Cluj-Napoca prima ediție a Congresului Național al Istoricilor Români, organizată de Universitatea Babeș-Bolyai (Facultatea de Istorie și Filosofie), Academia Română (Centrul de Studii Transilvane) și Comitetului Național al Istoricilor din România, în parteneriat cu Societatea de Științe Istorice din România, precum și cu Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Ministerul Culturii, Arhivele Naționale, Societatea Română de Demografie Istorică, Academia Română – filiala Cluj-Napoca (Institutul de Istorie „George Barițiu” & Institutul de Arheologie și Istoria Artei) și Academia de Științe a Moldovei (Institutul de Istorie).
La Congres au fost prezenți peste 450 de participanți, au fost susținute peste 200 de comunicări științifice grupate în 50 de secțiuni tematice, au fost organizate 19 mese rotunde și, de asemenea, au avut loc mai multe lansări de carte și prezentări de postere.
Societatea de Științe Istorice din România a fost reprezentată de președinte (prof. univ. dr. Bogdan Murgescu), doi vicepreședinți (prof. univ. dr. Sorin Damean, prof. dr. Dumitru Tomoni), membri ai Biroului Național Executiv, președinți de filială, și membri ai diverselor filiale, universitari, profesori din învățământul secundar, cercetători, doctoranzi etc. Membrii SȘIR au prezentat comunicări în plen și în secțiuni, au animat discuțiile în cadrul meselor rotunde și au contribuit semnificativ la succesul științific al Congresului.
Congresul Național al Istoricilor Români a reflectat diversitatea temelor, abordărilor și nivelurilor științifice din istoriografia actuală. Societatea de Științe Istorice din România apreciază în mod cu totul deosebit inițiativa Universității Babeș-Bolyai în frunte cu rectorul acad. Ioan Aurel Pop și prorectorul prof. univ. dr. Ioan Bolovan, precum și eficacitatea excepțională a tinerilor din echipa de organizare condusă de dr. Oana Tămaș, și susține ideea de a conferi periodicitate și consistență superioară congreselor naționale ale istoricilor. În acest sens, va fi nevoie de deschidere față de lume și față de avantajele aduse de noile mijloace de informare și de comunicare, de cultivarea onestă a pluralismului istoriografic, cu respect față de strădania și profesionalismul altor colegi, dar și cu o confruntare deschisă a ideilor care să împingă înainte cunoașterea istorică.
Acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, prezintă în deschiderea congresului alocuțiunea Despre respectul pentru meseria de istoric, astăzi (25 august 2016)
Acad. Dan Berindei, membru de onoare al Societății de Științe Istorice din România, prezintă în deschiderea congresului alocuțiunea Menirea istoriei (25 august 2016)
Acad. Victor Spinei, vicepreședinte al Academiei Române, prezintă în plen prelegerea Românii şi mongolii în regiunea Dunării de Jos (25 august 2016)
Lect. dr. Andrei Florin Sora (Facultatea de Istorie a Universității din București), membru al Biroului Național Executiv al Societății de Științe Istorice din România, prezintă comunicarea Dincolo de un concept: cine sunt membrii elitei administrative din România în perioada 1866-1948? (25 august 2016). În prezidiu, prof. dr. Sorin Radu, decanul Facultății de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, și prof. dr. Cornel Sigmirean, președintele Senatului Universității „Petru Maior” din Târgu-Mureș, membru al filialei Mureș a Societății de Științe Istorice din România
Prof. dr. Bogdan Murgescu, președintele Societății de Științe Istorice din România, intervine în cadrul mesei rotunde Probleme actuale ale istoriei românești, organizată de acad. Victor Spinei (25 august 2016)
Multe discuții interesante a suscitat și masa rotundă Anii 1970 sub lupa istoricului. Bilanţ şi deschideri istoriografice, printre participanți aflându-se prof. univ. Florentina Nițu (decanul Facultății de Istorie, Universitatea din București), prof. univ. Mihai Retegan (Facultatea de Istorie, Universitatea din București), prof. univ. Virgiliu Ţârău (Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca), dr. Alina Pavelescu (director adjunct, Arhivele Naţionale ale României) (26 august 2016)
Prof. dr. Ovidiu Ghitta, decanul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, președintele filialei Cluj a Societății de Științe Istorice din România, prezentând în plen prelegerea Institutul de Istorie Națională al Universității din Cluj în perioada interbelică (26 august 2016)
Prof. dr. Sorin Damean, decanul Facultății de Științe Sociale a Universității din Craiova, vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România, prezidează secțiunea Evoluția statului român în secolele XIX-XX (27 august 2016)
Prof. dr. Mihaela Grancea (Facultatea de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu), președintele filialei Sibiu și membru al Biroului Național Executiv al Societății de Științe Istorice din România, moderând secțiunea Marele Război în filmul artistic (28 august 2016)
Lect. dr. Matei Gheboianu (Facultatea de Istorie a Universității din București), moderând secțiunea Politici publice și procese decizionale referitoare la învăţământul superior din România (1948-2015) (28 august 2016)
Prof. dr. Bogdan Murgescu, președintele Societății de Științe Istorice din România, prezentând în plen prelegerea Historia magistra vitae? Istoricii profesioniști, pedagogia complexității și agenda publică (28 august 2016)
Mihail Dinu-Pătrașcu și Mădălina Dinu-Pătrașcu, membri ai Filialei Prahova a Societății de Științe Istorice din România, audiind prezentările din plen (28 august 2016)
Prof. dr. Dumitru Tomoni (vicepreședinte al Societății de Științe Istorice din România) prezentând comunicarea Mișcarea monografică în nord-estul Banatului (28 august 2016)
Prof. dr. Ioan Bolovan, prorector al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, anunță închiderea Congresului (28 august 2016)