Ecou în presă al Consiliului Național al SȘIR, Filiala SȘIR Teleorman
- Post by: Valentin Maier
- February 10, 2024
- No Comment
Participarea filialei Teleorman la Consiliul Naţional al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România
Sâmbătă 24 mai 2014, Consiliul Naţional al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România a fost găzduit de Filiala Dolj.
Lucrările s-au desfăşurat la noul sediu al Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Sociale, în cadrul Universităţii din Craiova. Consiliul a fost coordonat de preşedintele SȘIR, prof. dr. Bogdan Murgescu, alături de reprezentanţii filialei Dolj: prof. dr. Sorin Damean şi prof. dr. Constanțiu Dinulescu. Filiala Teleorman a fost reprezentată de prof. Florea Cătălin Ionuţ, secretarul filialei teleormănene.
Evenimentul a fost susţinut financiar de către Consiliul Judeţean Dolj şi Primăria mun. Craiova.
În prezenţa a 40 de membri ai filialelor, s-a discutat despre: situaţia financiară pe anul 2013 (Filiala Teleorman a fost nominalizată pentru plata cotizaţiei în avans pe 2014, faţă de alte filiale restante din 2012); publicarea revistei SAI („Studii şi articole de istorie”) care a primit recunoaştere internaţională; reviste ale filialelor Dolj, Gorj, Muscel, Bacău.
S-a comunicat organizarea unei Şcoli de Vară la Univ. „Dunărea de Jos”, Galaţi, în perioada 28 iulie – 2 august 2014, ce va avea ca temă „Primul Război Mondial. Experienţe istorice şi “lecţii” pentru azi”, cu taxa de participare de 500 lei (cazarea şi masa). În acest scop, se vor acorda 2 burse pentru profesorii sub 35 de ani, care au dovedit interes deosebit pentru cercetarea istorică: o bursă pentru gimnaziu şi una pentru liceu. Profesorii participanţi vor fi implicaţi în workshop-uri, excursie la Mărăşeşti, plimbare pe Dunăre cu vaporul etc.
La activitatea Consiliului Naţional a fost prezent prof. dr. Nichita Adăniloaie, membru-fondator al Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, în prezent preşedinte de onoare, care a prezentat evoluţia SȘIR în decursul a 6 decenii, de la înfiinţare. Prof. dr. Bogdan Teodorescu, secretarul general SȘIR a vorbit despre profesori ca model de urmat pentru elevi şi studenţi, însă a criticat nepromovarea valorilor în general de către societatea în care trăim.
S-a dezbătut tema „Formele de motivare a membrilor Societăţii de Ştiinţe Istorice din România şi antrenarea diverselor categorii de vârstă în activităţile acesteia”. Concluzia a fost că membrii SȘIR pot fi motivaţi prin publicarea de articole în reviste de specialitate, organizarea de simpozioane, concursuri pentru elevi, colaborarea cu instituţii culturale şi ONG-uri, acordarea de premii pentru membrii care au realizat publicaţii deosebite, salarizare mai bună, difuzare în mass-media a activităţilor, inclusiv în noile medii de socializare online: website-uri, pagini de facebook, des utilizate de elevi şi studenţi.
În susţinerea celor de mai sus menţionăm că la iniţiativa preşedintei filialei Teleorman, prof. Luminiţa Pinţur, Societatea de Ştiinţe Istorice din România, filiala Teleorman are website creat de prof. Cătălin Ionuţ Florea, precum şi cont de facebook, realizat de prof. Monica Iorga; s-a organizat un simpozion tematic despre Marea Unire, cu participarea academicianului Dan Berindei în 2013, concursul „Comunitatea locală – file de istorie” în aprilie 2014; cartea prof. Gheorghe Vlad „Carol I, ctitorul independenţei şi modernizării României, a fost propusă pentru premiile SȘIR.; prof. Florin Iordăchiță a publicat în numărul din 2014 al S.A.I., articolul ,,Un bilanţ al alegerilor parlamentare din timpul domniei lui Carol I”; Vicepreşedintele SȘIR Teleorman, prof. Ion Tăujan, va coordona un simpozion pe tema primului război mondial, iar în toamna acestui an se va organiza o acţiune culturală dedicată domnitorului Constantin Brâncoveanu.
La final, craiovenii şi-au cinstit profesorii prin lansarea volumelor: Gheorghe Buzatu In Memoriam şi Permanenţele istoriei şi Profesorul Corneliu-Mihail Lungu la 70 de ani.
Sursa: Ziarul Mara