Școala de Vară a SȘIR, Galați, 28 iulie-2 august 2014

Școala de Vară a SȘIR, Galați, 28 iulie-2 august 2014

ȘCOALA DE VARĂ A Societății de Științe Istorice din România

Primul Război Mondial.

Experiențe istorice şi “lecţii” pentru azi

Galați, 28 iulie – 2 august 2014

Participanți: 50 membri ai SȘIR din țară și 20 din Galați (cadre didactice din învățământul gimnazial și liceal, doctoranzi, masteranzi, muzeografi, arhiviști etc.).
Școala de vară va fi recunoscută ca activitate de perfecționare pentru profesorii din învățământul preuniversitar, iar participanții vor beneficia de 10 credite.
Taxa de participare va fi de 500 de lei (acoperă cazare 7 nopți, 3 mese/zi, mape & hand-out-uri, activitățile incluse în program; nu se acoperă: transportul participanților până la/de la Galați). Suma se va depune prin transfer bancar în contul Societății de Științe Istorice din România, IBAN RO36RNCB0076029411430001, cu mențiunea „taxă de participare la Cursurile de Vară ale SȘIR (Galați, 28 iulie 2014) pentru dl./dna. ……………., membru al filialei ………. a SȘIR”; copia documentului de certificare a depunerii sumei (sau a viramentului bancar) va fi transmisă prin e-mail în formă scanată pe adresa secretariat@ssir.ro, iar Secretariatul va confirma prin e-mail înregistrarea participării în limita numărului de 50 de locuri rezervate pentru membrii Societății de Științe Istorice din România. Data limită pentru plata taxei de participare este 15 iulie 2014.
Membrii filialelor Brăila și Galați ale Societății de Științe Istorice din România, care nu au nevoie de cazare, vor fi scutiți de taxa de participare, urmând să achite doar contravaloarea cheltuielilor directe ce le-ar reveni (acces la diverse obiective în timpul excursiilor, masa etc.).
Participanții vor fi contactați după 15 iulie 2014 pentru a se pune la punct primirea lor în ziua de 27 iulie 2014.

BURSE

Câștigătorii burselor SȘIR pentru Școala de Vară sunt:

  • Oana Neferu – Liceul Tehnologic Auto, Câmpulung-Mușcel, jud. Argeș
  • Liviu Moise – Școala Gimnazială nr. 1 Unirea, jud. Călărași

Societatea de Științe Istorice din România va oferi 2 burse care vor consta în participarea gratuită la Școala de Vară (subvenție de 500 de lei, acoperind cazarea, masa și activitățile propriu-zise) și care vor fi acordate unui profesor din învățământul gimnazial și unui profesor din învățământul liceal, în urma unui concurs. Candidații trebuie să fie profesori de istorie din învățământul preuniversitar, cu vârsta sub 35 de ani și să aibă la data depunerii dosarului calitatea de membri cotizanți ai SȘIR. Dosarul de candidat trebuie să fie trimis pe adresa de e-mail secretariat@ssir.ro până la data de 5 iulie 2014 și să conțină:
• CV (inclusiv lista publicațiilor și realizărilor profesionale, dacă este cazul);
• recomandare a unuia dintre membrii conducerii filialei SȘIR din care face parte;
• scrisoare de intenție/motivație.
După selecția dosarelor, finaliștii vor fi contactați telefonic, pentru un scurt interviu.

***

O cronică de Andrei Popete-Pătrașcu

Orașul Galați găzduiește în aceste zile Școala de Vară a Societății de Științe Istorice din România, cu tema „Primul Război Mondial. Experiențe istorice și lecții pentru azi”, sub egida S.Ș.I.R., a Universității „Dunărea de Jos” Galați, Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, în parteneriat cu School of Global and Internațional Studies, Indiana University, S.U.A., Friedrich-Eebert-Stiftung, Office Romania, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați și Muzeul Brăilei.

Sunt prezenți la aceste cursuri, recunoscute ca activitate de perfecționare a membrilor S.Ș.I.R., peste 40 de istorici din întreaga țară și 20 din Galați și Brăila (cadre didactice, doctoranzi, masteranzi, muzeografi, arhiviști ș.a.).

Școala de Vară „Primul Război Mondial. Experiențe istorice și lecții pentru azi” își propune să ofere celor prezenți prilejul unei reflecții structurate asupra semnificației acestui eveniment istoric major, de impact asupra viziunii generale despre lume și societate.

Cursurile au debutat, luni, 28 iulie 2014, în Sala de festivități a Universității „Dunărea de Jos” Galați – Aula Magna, în prezența președintelui S.Ș.I.R., prof. univ. dr. Bogdan Murgescu (Universitatea din București), a prof. dr. Bogdan Teodorescu (secretar general S.Ș.I.R.), a conf. univ. dr. Constantin Ardeleanu (prodecan Facultatea de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea „Dunărea de Jos” Galați) și a prof. univ. dr. Maria Bucur-Deckard (School of Global and Internațional Studies, Indiana University, S.U.A.), a membrilor S.Ș.I.R. prezenți la Școala de Vară, precum și a altor invitați.

Conferința inaugurală a fost susținută de doamna prof. univ. dr. Maria Bucur-Deckard (Indiana University), cu tema „Comemorarea Primului Război Mondial – evoluții, accente, omisiuni”, fiind urmată de două prelegeri in plen, susținute de prof. univ. dr. Toader Nicoară de la Universitatea „Babeș-Bolyai”, Cluj Napoca (Marele Război, în istoriografie: de la istoria politico-diplomatică la noua istorie culturală) și prof. univ. dr. Bogdan Murgescu, președintele S.Ș.I.R. (Bilanțul războiului – costuri directe și indirecte).

În după-amiaza aceleeași zile, cursanții Școlii de Vară S.Ș.I.R. au vizitat Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” – Casa „Cuza Vodă” din Galați și au luat parte la Workshop-ul „Galați și Brăila – orașe cu tradiție multiculturală. Valori ale istoriei locale în educația pentru democrație”. Au susținut prelegeri privind rolul orașului galați în timpul Primului Război Mondial: drd. Maria Magdalena Tuluș (Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” Galați) și prof. Florin Cernat (Școala Gimnazială „Mihai Viteazul”, Galați).

Ziua a 2-a

Cea de-a doua zi a cursurilor Școlii de Vară s-a desfășurat la Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, una dintre unitățile școlare de prestigiu din municipiul Galați.  Au susținut prelegeri despre atitudinile și opțiunile politice în procesul decizional legat de participarea la război: drd. Cosmin Ioniță (Universitatea din București) cu tema „Declanșarea Primului Război Mondial din perspectiva istoriei relațiilor internaționale”, prof. univ. dr. Ovidiu Bozgan (Universitatea din București), cu tema „Poziția papalității față de război” și dr. Mihai Teodor Nicoară (Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca), cu tema „Memorialistica războiului. Experiența războiului în memoriile lui Sextil Pușcariu”. De asemenea, cei prezenți au luat parte și la dezbateri privind aspectele de viață cotidiană în timpul Primului Război Mondial. S-au audiat prelegeri susținute de lect. univ. dr. Constantin Stan de la Universitatea „Dunărea de Jos”, Galați, dr. Dana Maria Rus și dr. Gheorghe Negustor de la Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca. După-amiază aceleași zile a prilejuit membrilor Societatea de Științe Istorice din România participarea la o dezbatere pe grupe de lucru și în plen cu tema „Primul Război Mondial în literatură” (coord. prof. dr. Bogdan Murgescu și dr. Andrei Florin Sora).

Ziua a 3-a

În cea de-a treia zi a cursurilor, participanții la Școala de Vară a S.Ș.I.R. au vizitat centrul orașului Brăila și o serie de obiective, istorice, culturale și turistice precum Centrul Cultural „Nicăpetre”, Casele Memoriale „Petre Ștefănescu Goangă” și „Panait Istrati”, Biserica Grecească și Muzeul de Istorie a Brăilei, cu relevarea rolului orașului în istoria Primului Război Mondial. Au susținut comunicări prof. Antonel Urse – „Viața cotidiană în Brăila în timpul ocupației germane”, prof. dr. Ștefan Aftodor – „Brăila în presa de ocupație germană” și prof. Claudiu Sechelarie – „Un monument austro-ungar din timpul Primului Război Mondial la Scorțaru Nou”.

Ziua a 4-a

Următoarea zi a cursurilor Școlii de Vară organizată de Societatea de Științe Istorice din România a fost dedicată unor noi vizite de documentare, la Cetatea Enisala și în municipiul Tulcea, acolo unde istoricii prezenți la activitate au vizitat Casa „Avramide”, Faleza Dunării, Muzeul de Istorie, precum și Monumentul închinat Războiului de Independență.

Ziua a 5-a

Cu tema „Eroism, responsabilitate și reflectare istorică”, Universitatea „Dunărea de Jos”, Galați a găzduit, vineri, 1 august 2014, noi prelegeri în plen, susținând comunicări: dr. Bogdan Popa (Institutul „Nicolae Iorga” din București) – „Uitare și tăcere în memorializarea Primului Război Mondial. Constantin Kirițescu, Istoria războiului pentru Întregirea României: 1916-1919” și prof. dr. Sorin Langu (Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Galați). A urmat seminarul „Aspecte de viață cotidiană în timpul Primului Război Mondial”: prof. dr. Paul Dominte, „Viața cotidiană în România ocupată (1916-1918) ”, drd. Cristian-Tudor Șerban, „Viața cotidiană într-un oraș din preajma frontului: Focșani (1917-1918) ” și prof. univ. dr. Sorin Damean „Viața cotidiană în teritoriile rămase sub administrație românească (1917-1918)”. În după-amiaza aceleiași zile, participanții la cursurile Școlii de Vară au vizionat reprezentări cinematografice ale Primului Război Mondial, în cadrul unui workshop intitulat „Fațete ale eroismului și umanității”, seara încheindu-se cu o croazieră pe Dunăre.

Ziua a 6-a

În ultima zi a Școlii de Vară, a fost organizat un nou workshop cu tema „Destine individuale din comunitatea mea în timpul Primului Război Mondial”, coordonat de prof. dr. Iulia Bulacu de la Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanța, a avut loc evaluarea activității cursurilor de către participanți și decernarea premiilor Societății de Științe Istorice din România pe anul 2013.

Categories: Școala de vară

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *