Maude Rea Parkinson – Douăzeci de ani în România (1889-1911)
- Post by: Valentin Maier
- February 9, 2024
- No Comment
Maude Rea Parkinson
Douăzeci de ani în România (1889-1911)
București, Humanitas, 2014, 240 p.
ISBN 978-973-50-4441-1
Din seria „străini care ne iubesc țara”, iată și acest volum vechi de aproape un secol, în care o englezoaică își prezintă impresiile despre România după douăzeci de ani petrecuți aici. În viața de fiecare zi profesoară de limbi străine pentru copiii elitelor bucureștene, autoarea este de fapt pretutindeni curioasă și amuzantă, memoriile ei fiind o sursă sigură pentru cei ce doresc să cunoască societatea românească din la belle epoque, anii fericiți de dinaintea primului mare război. Familia Regală, guvernul și Parlamentul, industriașii și negustorii, țăranii (inclusiv la 1907), școala și Biserica, stăpânii și servitorii, Bucureștii și Sinaia, Tache Ionescu și soția lui englezoaică, împreună cu mica lor menajerie (din care nu lipsesc un urs și o maimuță), toți și toate sunt privite cu căldură, simpatie și afecțiune. De altfel, pentru Maude Parkinson, „românii sunt un popor cu desăvârșire admirabil”.
Cartea a fost scrisă după ce autoarea se întorsese acasă, în 1921, și mai cu seamă după ce atrăsesem atenția întregii lumi pentru prestația soldaților noștri în Primul Război Mondial.
Volumul este tradus și prefațat de profesorul Constantin C. Ardeleanu, de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, președintele filialei SȘIR din localitate.