Mark Solonin – Butoiul și cercurile. 22 iunie 1941
- Post by: Valentin Maier
- February 9, 2024
- No Comment
Mark Solonin
Butoiul și cercurile. 22 iunie 1941 sau când a început marele război pentru apărarea patriei
Iași, Polirom, 2012, 440 p.
ISBN 978-973-46-2237-5
Volumul pe care îl recomandăm face parte dintr-o serie de lucrări care încearcă să demoleze miturile propagandei sovietice, potrivit cărora înainte de a intra în cel de-al doilea război mondial țara comunistă din răsărit era o mare putere pașnică și aproape dezarmată, lovită „mișelește” de un inamic perfid și fără cruțare înzestrat cu un armament zdrobitor.
Ori Solonin demonstrează pertinent exact contrariul. Ani de zile, Stalin se pregătise de război, superioritatea sa în combatanți mobilizați și tehnică de luptă performantă (tunuri, tancuri și avioane) era incontestabilă, depășind suma oamenilor și echipamentelor pe care Anglia, Franța și Germania ar fi putut să le pună în mișcare într-un conflict. În viziunea autorului, campania dezastruoasă din vara-toamna anului 1941, cu pierderi catastrofale și cu dezertări masive, s-a datorat incompetenței ofițerilor superiori și a lui Stalin personal, care a participat la declanșarea războiului cu o mare inabilitate. Mersul ulterior al evenimentelor, planurile nebunești ale lui Hitler și intervenția aliaților l-au făcut să beneficieze în cele din urmă de o victorie, care nu era a lui, lui revenindu-i în întregime doar răspunderea pentru ceea ce se întâmplase în fazele de început ale marelui război.
Istoric militar, Mark Solonin a publicat în anii din urmă mai multe cărți consacrate epocii lui Stalin și a reconstituit într-o manieră proprie participarea Uniunii Sovietice la cel de-al doilea război mondial.