Vladimir Tismăneanu – Lumea secretă a nomenclaturii
- Post by: Valentin Maier
- February 9, 2024
- No Comment
Vladimir Tismăneanu
Lumea secretă a nomenclaturii. Amintiri, dezvăluiri, portrete
București, Humanitas, 2012, 304 p.
ISBN 978-973-50-3790-1
La cererea unei edituri bucureștene, Vladimir Tismăneanu a acceptat să publice o carte de amintiri în care își găsesc locul copilăria, anii de studii liceali și universitari, doctoratul în filozofie și plecarea din România la 30 de ani (în 1981). Nu este însă, cum ne-am aștepta, un simplu volum memorialistic. Născut într-o familie de marxiști, cu stagii în ilegalitate, în brigăzile internaționale din Spania și în Comintern, autorul s-a aflat într-o relație apropiată cu nomenclatura comunistă. Era, desigur, acea parte a ei, așezată de regulă în rândul al doilea, deci mai puțin vizibilă și din care făceau parte militanți care activaseră ani buni în afara țării. Reîntorși după preluarea puterii de către comuniști, au deținut multă vreme funcții importante în propagandă și cultură, mediile universitare și diplomația de partid.
Notele autobiografice sunt completate cu o galerie de portrete aparținând aceleași lumi în care se amestecă activiști de partid cu funcții importante și generali de securitate (cei mai mulți, torționari notorii). Adjective tari și caracterizări fără echivoc, precum „infam” (Alexandru Nicolschi), „sinistru” (Pantiușa Bodnarenko) sau „perfidie diabolică” (Ghizela Vass) se întâlnesc la tot pasul.
Aș zice, parafrazând o vorbă celebră, că de toți aceștia Vladimir Tismăneanu nu se desparte râzând. El ne dezvăluie „o societate cvasi-secretă, cu riturile, codurile, simbolurile și nostalgiile ei, dar și cu importante privilegii”, și contribuie astfel o dată mai mult la demontarea mecanismelor puterii comuniste.
Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la Universitatea din Maryland și a prezidat Comisia pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România.