us English

Ștefan Grigorescu – Mănăstirea „Sfinții Voievozi”, Slobozia

iulie 23rd, 2014 | Postat in Recomandările SȘIR
coperta_manastirea_sfintii_voievozi_monografie-album-slobozia_grigorescu Ștefan Grigorescu

Mănăstirea „Sfinții Voievozi”, Slobozia

Slobozia, Editura Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, 2013, 160 p.

 

Vechea ctitorie a lui Matei Basarab, „un rug aprins în inima Bărăganului”, dar și o excepțională fortificație la granițele dunărene ale Țării Românești, beneficiază acum de un splendid album de artă, din care nu lipsește nimic esențial. Minunate imagini surprind edificiul la dimensiunile sale prezente sau după reproduceri de epocă din secolele anterioare, tabloul votiv și frescele, icoanele și obiectele de podoabă, tipăriturile vechi din colecția mănăstirii, precum și câteva aspecte din viața locașului în anii din urmă.

Textul prezintă sintetic așezarea și istoria de patru ori seculară a mănăstirii, ansamblul arhitectural (biserica, clopotnița, incinta stăreției și chiliile) și slujbele, sărbătorile și ascultările acolo organizate.

Autorul, colegul nostru Ștefan Grigorescu, doctor în istorie, profesor la Urziceni și președinte al filialei SȘIR, a răspuns astfel unei solicitări a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, pentru care era recomandat de seria lucrărilor sale anterioare, între care Inscripții din județul Ialomița a apărut sub același înalt patronaj în 2009.

Lasă un răspuns