us English

Nichita Adăniloaie – Amintiri

iulie 17th, 2014 | Postat in Recomandările SȘIR

Nichita Adăniloaie, Amintiri, București, Lumina Tipo, 2013.

Intitulată „Amintiri”, cartea profesorului Adăniloaie este în același timp și una de memorii, faptele din copilărie și tinerețe, narate cu mult talent, așa cum au fost păstrate în amintire, fiind din ce în ce mai mult înlocuite atunci când personajul central intră în viața activă, cu reconstituiri detaliate întemeiate pe relatări diaristice proprii sau pe surse documentare frecvent invocate. Parcurgem astfel, o dată cu cele peste 300 de pagini ale volumului, un lung drum în care multele ipostaze în care ne este înfățișat autorul păstrează aura de seriozitate, inocență și bun simț a copilului din fotografia de pe copertă, înfățișat în frumosul port bucovinean, alături de rudele sale cele mai apropiate.

Calitățile însușite în familie, într-un sat montan din nordul țării, l-au ajutat de altfel întotdeauna pe cel care își istorisește aici viața să găsească drumul drept peste incertitudinile tinereții, peste opresiunea ideologică a unui regim totalitar și, mai nou, peste confuzia nesfârșitei tranziții românești.

Profesorul N. Adăniloaie este președintele de onoare al SȘIR și, la 86 de ani, unul dintre cei mai activi membri ai săi.

Lasă un răspuns