us English

SSIR (filiala Bacău) – „Zargidava. Revistă de istorie”, nr. 11/2012.

mai 20th, 2013 | Postat in Reviste ale filialelor

„Zargidava. Revistă de istorie”, nr. 11, 2012.

În coordonarea filialei Bacău a SSIR și a fundației cultural-științifice „Iulian Antonescu”, apare anual, din 2002, în orașul situat la confluența Bistriței cu Siretul, o revistă de cultură istorică, al cărei nume trimite la o stațiune arheologică dacică situată pe valea Siretului.

Numărul pe care îl recomandăm e alcătuit practic din două compartimente, unul de istorie românească, foarte consistent, și altul – de istorie universală și a religiilor, cărora li se adaugă și o rubrică de recenzii și note bibliografice. Putem citi deci pe Mircea Babeș, cu un studiu despre perioada germană a profesorului Ioan Nestor, în anii interbelicului, și pe Eugen Marius Constantinescu, cu rezultatele cercetării de la Pietroasele, între anii 1973-2011, dar și o sumă de revelații epistolare la Gheorghe Brătianu, sub semnătura lui Ioan Ciupercă, și în corespondența lui G.T. Kirileanu cu prietenul său, avocatul și omul politic Adrian Brudariu (Gheorghe I. Florescu), sau studiul lui Ioan Agrigoroaiei despre frontiera sovieto-română, fixată în 1944-1947, majoritatea autorilor purtând marca reputatei școli ieșene de istorie.

În caseta redacțională, redactor-șef și principal animator al revistei este profesorul Ioan Mitrea, distins arheolog-muzeograf, cu stagii importante în învățământul preuniversitar și universitar, și, nu în ultimul rând, președintele vreme de peste 40 de ani al filialei SSIR din Bacău. De altfel, numărul din 2012 se deschide cu o largă prezentare a vieții și operei celui mai sus numit, prilejuită de a 75-a sa aniversare.

Lasă un răspuns